• 5 dl vispgrädde
  • 1 st vaniljstång
  • 0,5 dl strösocker
  • 3 st gelatinblad

1,5 dl riven mörk choklad 70%

Lägg gelatinbladen i blöt. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull. Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt puttra 1-2 minuter. Ta av kastrullen från plattan, viktigt! (det får inte koka när du lägger i gelatinbladen för då skär det sig.) Lägg i gelatinbladen och rör om så att de löser sig.

 

Häll upp i portionsglas. Ställ kallt i minst 2 timmar så att pannacottan stelnar. Dekorera med t.ex. riven choklad, siktad florsocker, hallon eller blåbär, citronmeliss, syltade apelsinskal, strössel.

Vaniljpannacotta

Antal portioner: 4
Färdigt på: 3h 15 min
Ingredienser

3 dl grädde
1 blad gelatin
3 msk socker
1 st vaniljstänger
200 g hallon
 

Gör så här

1. Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden med sockret och de hela vaniljstängerna.

2. Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och tillsätt i grädden. Rör till en slät smet.

3. Plocka upp vaniljstången och släng. Häll upp smeten i fina glas eller skålar och sätt in i kylen att stelna cirka 3 timmar.

4.  Fyll på glasen till bredden med hallonen strax före serveringen